Parels van Drenthe - Drentse ArchitectuurPrijs 2021

Parels van Drenthe

Na een extra lange 'pauze' zijn we terug en organiseren we DAP21!

ArchitectuurPunt Drenthe heeft iedereen uitgenodigd om uitmuntende, geslaagde projecten in Drenthe die na 1 mei 2018 en vóór 1 september 2021 zijn gerealiseerd aan te melden voor de Drentse ArchitectuurPrijs 2021.

Inzenden kon t/m 31 augustus 2021 en is niet meer mogelijk!

Er zijn 28 projecten uit Drenthe ontvangen.

De Drentse ArchitectuurPrijs 2021 (DAP21) wordt uitgereikt aan de ontwerper(s) van het beste project dat in deze periode in Drenthe gerealiseerd is. Het project in de disciplines architectuur, stedenbouw en/of landschapsarchitectuur moet een positieve bijdrage hebben geleverd voor de (leef)omgeving.
Bij voorkeur is sprake geweest van een inspirerende samenwerking tussen de ontwerper/architect en de opdrachtgever.

De prijsvraag is een voortzetting van de Drentse Architectuurprijs 2018. Doel is om een groter publiek in Drenthe bewust te maken van de gerealiseerde kwaliteit in Drenthe en het belang van de ontwerpende discipline.
De vakjuryprijs en de publieksprijs worden daarbij als even belangrijk gezien.


Werkwijze
Wij roepen opdrachtgevers, architecten, ontwerpers en gemeenten op om één of meerdere projecten aan te melden in de disciplines architectuur, stedenbouw en/of landschapsarchitectuur. De inzendingen moeten voldoen aan de formele inzendingscriteria. Een onafhankelijke vakjury zal op basis van de aanmeldingen en/of voordracht door de organisatie een selectie maken (longlist). Uit deze longlist nomineert de jury minimaal 4 projecten en bepaalt een vakjuryprijswinnaar. De genomineerde projecten worden door de vakjury bezocht.
Op de longlist kan het publiek via een webenquête stemmen om een publieksprijswinnaar te bepalen. Beide winnaars worden op 25 september 2021 bekend gemaakt.

Prijs
De winnaar(s) ontvangen een oorkonde en een kunstwerk, een van de twee delen van de wisseltrofee, in 2014 vervaardigd door beeldend kunstenaars Myrte van Dijk (brons) en wijlen Wille Boudewijn (keramiek). De opdrachtgevers van de winnende projecten ontvangen een oorkonde.

Expositie
Tijdens de prijsuitreiking zal een tentoonstelling worden geopend over deze prijsvraag. De expositie is na de uitreiking voor een aantal weken te bezoeken.

Jury
De jury is onafhankelijk en beoordeelt de projecten op originaliteit en creativiteit, vakmanschap en de rol van de ontwerper. Zij bestaat uit 4 leden met verschillende achtergronden die gezamenlijk het ruimtelijke vakgebied vertegenwoordigen.


Beoordelingscriteria


Naast de formele criteria voor inzending zal de vakjury letten op:

- relatie met en meerwaarde voor de (leef)omgeving

- visie, idealistisch, innoverend karakter, verrassend

- kwaliteit, materiaalgebruik, afwerking en detaillering

- inspirerende samenwerking opdrachtgever en de architect / ontwerper

- bijzondere vormgeving

- duurzaamheid en circulariteit

Circulair Drenthe!

Het thema circulair bouwen komt steeds meer centraal te staan. De woningbouwcorporaties hebben met het initiatief ‘Drenthe Woont Circulair’ een goede stap gezet om het circulair bouwen in Drenthe op de kaart te zetten.

ArchitectuurPunt Drenthe is voornemens om voor de volgende DAP, in 2023, circulariteit als leidend thema te hanteren.

Om dit onder de aandacht te brengen gaan wij, naast de uitreiking van de winnaar 2021, een aanmoedigingsprijs uitreiken aan het meest circulaire gebouw.

Download hier het reglement en het inschrijfformulier !