Drentse Dag van de Architectuur 2023

Op 15 september 2023 vierden we als ArchitectuurPunt Drenthe onze tiende verjaardag met een afwisselende en leerzame feestdag. Met inspirerende sprekers die hun sporen ruimschoots hebben verdiend, waaronder stedenbouwkundige Riek Bakker. We organiseerden deze ‘Drentse Dag van de Architectuur’ samen met Libau, adviesorganisatie voor omgevingskwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe, en Stichting Berlagehuis Usquert. Uitvalsbasis was theater De Nieuwe Kolk in Assen. ‘Mooi Drenthe’ stond er vroeger op ansichtkaartjes die de schoonheid van onze provincie lieten zien, waaraan altijd iets van de aard en geschiedenis van het landschap afleesbaar was. Nog steeds is Drenthe -misschien wel- de mooiste provincie van ons land, maar dat staat onder druk. Het aanzien van Drenthe, maar ook de omgevingskwaliteit in brede zin zijn een belangrijk aandachtspunt bij de aankomende grote veranderingen in het landschap. Wat betekent het toenemende ruimtebeslag voor bijvoorbeeld energiewinning, data -en distributiecentra, woningbouw, natuur en klimaatadaptatie voor die heel eigen ruimtelijke kwaliteit én voor de leefbaarheid van Drenthe?

Tijdens de Drentse Dag van de Architectuur verkenden we onder het motto ‘Drenthe, méér dan mooi!’ bovengenoemde vragen in drie afzonderlijk te bezoeken onderdelen, die we in het verslag vastleggen: In de ochtend vond er een landschapsexcursie per fiets- ‘Assen aan de Aa’ – plaats, met aansluitende lunch. In de middag begon het congres over omgevingskwaliteit bij de opgaven in het stedelijk gebied en de woningbouwopgave. Tijdens een ‘verrassingsintermezzo’ ontving de heer Bernhard Hanskamp een Koninklijke Onderscheiding uit handen van de burgemeester van gemeente Aa en Hunze, Anno Wietze Hiemstra. Als afsluiting was er in de namiddag de presentatie en uitreiking van de Drentse ArchitectuurPrijs 2023, door Drentse Gedeputeerde Yvonne Turenhout en de vakjury.

Onze dank gaat uit naar allen die aan het programma hebben meegewerkt en de organisaties die deze dag financieel mede mogelijk hebben gemaakt.

Het juryrapport van DAP23 is hier te downloaden.

Download hier het verslag van de Drentse Dag van de Architectuur 2023 en de presentaties van de sprekers. 

Presentaties van de sprekers:

Ontspannen stedelijkheid - Cor Staal, wethouder gemeente Assen (+ film Ontspannen Stedelijkheid )

Nieuwe Ruimte - The Happy Street Guide - Elan Redekop Van der Meulen, landschapsarchitect bij Felixx Rotterdam

Energietransitie in Drenthe - Wat betekent dat en hoe pakken we dat aan? - Klaas Jan Noorman, mede-eigenaar proDO, programmamanager GreenWiseCampus Emmen